Tuesday, September 26, 2017
Text Size

Άρθρα Bolognese Τεχνικής

Ολονύκτιο στον Κορινθιακό με bolognese και κινητό φελλό…

User Rating:  / 5

Kiato001

Κείμενο - φωτογραφίες: Γιάννης Γιατράκος

Ολονύκτιο στον Κορινθιακό με bolognese και κινητό φελλό…

Αρχές Σεπτέμβρη και το καλοκαίρι αρχίζει σιγά σιγά να φεύγει παραχωρώντας τη θέση του στο φθινόπωρο, με τις θάλασσες πιο ήσυχες από λουόμενους και σκάφη και τη θερμοκρασία σε ανεκτά για την εποχή επίπεδα. Η υπερβολική ζέστη που κυριαρχούσε το καλοκαίρι και μας έκανε στην κυριολεξία να υποφέρουμε, αντικαταστάθηκε από δροσερά βοριαδάκια και πολλή όρεξη για ψάρεμα.

Έτσι λοιπόν, συζητώντας με την παρέα μου αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ολονύκτιο ψάρεμα κάπου στον Κορινθιακό κόλπο. Οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα ήταν καλές, με το φεγγάρι να βρίσκεται στο πρώτο τέταρτο και τη διάθεσή μας στο ζενίθ. Το ραντεβού ορίστηκε νωρίς το απόγευμα και μετά τις απαραίτητες προμήθειες σε τρόφιμα και νερό, δύο κιλά bigattini και μαλάγρες, αναχωρήσαμε για τον προορισμό μας. Την παρέα συμπλήρωσε την τελευταία στιγμή ο φίλος και συνεργάτης Γιώργος Φενερλής, ο οποίος ερχόταν από την Πάτρα για Αθήνα όταν πληροφορήθηκε το ραντεβού της υπόλοιπης παρέας στο Κορινθιακό και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει (ας έκανε κι αλλιώς). Η συνάντησή μας έγινε σχεδόν ταυτόχρονα στο λιμάνι όπου και θα ψαρεύαμε, αφού ο Γιώργος βρισκόταν περίπου στο μέσον της διαδρομής όταν χτύπησε το τηλέφωνο που τον έκανε ν’ αλλάξει προορισμό...
 

Read More...

Άρθρα Bolognese Τεχνικής

Λαβράκια με bolognese και εγγλέζικο...

User Rating:  / 5

Lavraki000

Κείμενο - φωτογραφίες: Γιάννης Γιατράκος

Λαυράκια με bolognese και εγγλέζικο...

Με το πέρασμα των χρόνων πάρα πολλοί ψαράδες ασχολήθηκαν με το ψάρεμα των λαυρακιών, ψάρια ποθητά σε όλους, κάνοντάς τα όμως να πονηρεύουν όλο και περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, ψαρεύοντας με ελαφριές τεχνικές μπορούμε ακόμη να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Το λαυράκι στη χώρα μας, για πάρα πολλά χρόνια ψαρευόταν με ζωντανά δολώματα όπως γαρίδα, κεφαλόπουλο ή χέλι και φυσικά με πετονιές στο χέρι. Οι επιτυχίες ήταν πολλές, αναγκαστικά όμως οι διάμετροι πετονιάς κάθε τόσο μίκραιναν για να νικηθεί η "επίκτητη" καχυποψία των ψαριών. Σήμερα, χρησιμοποιώντας τα ίδια δολώματα, με μικρότερες διαμέτρους πετονιάς και ψαρεύοντας με σύγχρονες τεχνικές όπως το bolognese ή το εγγλέζικο, μπορούμε να έχουμε επιτυχίες. Πέρα όμως από αυτό, το ψάρεμα του λαυρακιού με ελαφριές τεχνικές είναι αρκετά πιο διασκεδαστικό, πιο αποδοτικό και ασφαλέστερο από το ψάρεμα στο χέρι με καρούλια...

Read More...

Άρθρα Bolognese Τεχνικής

Bolognese για κέφαλους και τα ...μυστικά του!

User Rating:  / 9

01

Κείμενο - Φωτογραφίες: Γιάννης Γιατράκος

Bolognese για κέφαλους και τα ...μυστικά του!

Η πιο αθλητική τεχνική επιφανείας από όσες χρησιμοποιούνται στα λιμάνια είναι το ψάρεμα του κέφαλου με καλάμι bolognese. Μια τεχνική άκρως συναρπαστική, με αρκετά κόλπα και μυστικά, ένα μέρος της οποίας θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε μέσα από αυτό το άρθρο.Το ψάρεμα του κέφαλου για εμάς τους ερασιτέχνες έχει αναδειχθεί από τα δυσκολότερα, γιατί εκτός από την πονηριά του, όταν αγκιστρωθεί έχει απίστευτη δύναμη με συνεχόμενα κεφαλώματα, μέχρις ότου καταφέρουμε να τον βάλουμε στην απόχη. Ο πιο κλασικός τρόπος ψαρέματος, εκτός του πολυάγκιστρου, είναι με καλάμι απίκο, ενώ το καλάμι bolognese, η σύγχρονη παραλλαγή - με δακτυλίδια και μηχανισμό - του απίκο, αποτελεί κατά τη γνώμη μου την πλέον συναρπαστική τεχνική. Αυτό οφείλεται κυρίως στη χρήση πολύ λεπτών εργαλείων, με τα οποία θα πρέπει να νικήσουμε την καχυποψία του κέφαλου. Σε αυτήν λοιπόν την τεχνική θα αναφερθούμε σε αυτό το άρθρο, εστιάζοντας σε όλα εκείνα, τα μικρά αλλά ουσιαστικά, που θα μας χαρίσουν ανεπανάληπτες στιγμές δράσης και αγωνίας...

Read More...

Άρθρα Bolognese Τεχνικής

customrods logo

 Copyright © 2012 Custom Rods. All Rights Reserved. Designed by CustomRods.