Αρματωσιά εγγλέζικου για συνθήκες σε βαθιά νερά με ρεύμα μέτριας έντασης ή καθόλου...

User Rating:  / 3
PoorBest 

003Armatosia

Κείμενο - φωτογραφίες: Γιάννης Γιατράκος

Αρματωσιά εγγλέζικου για συνθήκες σε βαθιά νερά με ρεύμα μέτριας έντασης ή καθόλου...

Κλιμακωτός τρόπος (με στρογγυλά μολυβάκια)

Στην περίπτωση που θέλουμε να παρουσιάσουμε το δόλωμά μας με φυσικό τρόπο, χρησιμοποιούμε στρογγυλά μολυβάκια τοποθετημένα κατά μήκος της πετονιάς μας. Συνήθως απευθυνόμαστε σε καχύποπτα ψάρια, όπως οι σαργοί, τα μελανούρια ή οι τσιπούρες, χωρίς φυσικά να αποκλείουμε και τα υπόλοιπα. Με ερματισμό αυτού του τύπου, η συμπεριφορά της αρματωσιάς εξαρτάται άμεσα από τη θέση τοποθέτησης των μολυβιών επάνω στην πετονιά. Στον κλιμακωτό τρόπο, υπάρχουν τρεις βασικές παραλλαγές με τις οποίες μπορούμε να τοποθετήσουμε τα μολυβάκια:

α) Τοποθετούμε τα μολυβάκια στην πετονιά μας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε το μεγαλύτερο βάρος προς τα πάνω. Αυτό σημαίνει πως ξεκινάμε να τοποθετούμε τα μικρότερα μολύβια πάνω από τον κόμπο του παράμαλλου και σε αραιές αποστάσεις μεταξύ τους, ενώ όσο ανεβαίνουμε προς τα πάνω μεγαλώνουμε το μέγεθος των μολυβιών και μικραίνουμε τις μεταξύ τους αποστάσεις. Αυτός ο τρόπος στησίματος προσφέρει πολύ καλή κινητικότητα στο δόλωμά μας και είναι κατάλληλος για περιπτώσεις με αδύναμο ρεύμα ή καθόλου. Αν όμως το βάθος που ψαρεύουμε είναι μεγάλο, τότε απλά μικραίνουμε τις αποστάσεις μεταξύ των μολυβιών, γιατί μέχρι το δόλωμά μας να φτάσει στο επιθυμητό βάθος, δεν θα έχουμε δει τα τσιμπήματα στο φελλό μας. Τέλος, όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση από το πρώτο μέχρι το τελευταίο μολυβάκι, τόσο πιο φυσική παρουσία θα έχει η αρματωσιά μας. (σχήμα 1)

004Armatosia

β) Τοποθετούμε τα μολυβάκια σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους, γεγονός που είναι μια αρκετά συνηθισμένη περίπτωση για νερά χωρίς καθόλου ρεύμα. Μ' αυτόν τον τρόπο, το δόλωμά μας έχει πολύ καλή παρουσίαση στο νερό, ενώ χρησιμοποιούμε μολυβάκια ίδιου μεγέθους και βάρους. Όσο περισσότερο ανοίγουμε τις αποστάσεις μεταξύ των μολυβιών, τόσο πιο ομαλά κατεβαίνει η αρματωσιά μας στο βυθό, ενώ το παράμαλλό μας θα πρέπει να είναι σχετικά μεγάλου μήκους. (σχήμα 2)

005Armatosia

γ) Τοποθετούμε τα μολυβάκια στην πετονιά μας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε το μεγαλύτερο βάρος προς τα κάτω. Δηλαδή τοποθετούμε τα μεγαλύτερα σε βάρος μολύβια ξεκινώντας πάνω από τον κόμπο του παράμαλλου, με κατεύθυνση προς το φελλό όπου και θα τελειώσουμε με τα μικρότερα σε βάρος. Ανοίγοντας τις αποστάσεις μεταξύ των μολυβιών, έχουμε σαν αποτέλεσμα η αρματωσιά μας να έχει πιο φυσική παρουσία στο νερό, δεν βλέπουμε όμως τα τσιμπήματα κατά τη διάρκεια που το δόλωμά μας κατεβαίνει προς το βυθό. Αντίθετα, μικραίνοντας τις αποστάσεις, το δόλωμά μας κατεβαίνει γρηγορότερα, αλλά η κίνηση του παράμαλλου είναι λίγο πιο αφύσικη. Το παραπάνω αρμάτωμα είναι ιδανικό σε περιπτώσεις με ρεύματα μέτριας έντασης και βαθιά νερά. (σχήμα 3)

Category: Συρόμενες Αρματωσιές Εγγλέζικου

customrods logo

 Copyright © 2012 Custom Rods. All Rights Reserved. Designed by CustomRods.